Teme i postovi

Go down

Teme i postovi Empty Teme i postovi

Post  Martin on Mon Apr 20 2009, 19:01

NAPOMENA: Ova pravila su kopirana sa foruma Građevinskog fakulteta i malo prilagođena. Shvatite ih kao nekakve smjernice kojih bi se trebali držati.

Arrow Za početak, ako imate pitanje vezana za sam način postanja (ubacivanje linkova, slika...)pročitajte FAQ - tu se nalazi većina odgovora.

Arrow Otvorite temu na pravom podforumu
Razmislite o čemu se radi u temi koju želite otvoriti, pogledajte listu podforuma i odlučite kojem je podforumu tema najprimjerenija. Ponekad jedna tema može pasati na više podforuma, a ako je to slučaj s Vašom temom, razmislite s kojeg aspekta želite pristupiti temi. Uredništvo Foruma će teme za koje smatra da su otvorene na krivom podforumu premjestiti na primjereniji podforum.

Exclamation Naslov teme nemojte pisati velikim slovima, osim početnog slova

Arrow Pazite da naslov teme objašnjava sadržaj teme
Naslovi tema su jako bitni jer daju forumašima informaciju o sadržaju teme. Naslovi poput "Hitno!!", "Pomoć", "Imam pitanje" i slični nisu dobri jer su preopćeniti i molimo Vas da ih izbjegavate. Pokušajte dati svojoj temi naslov koji će jasno označiti sadržaj teme - time privlačite više potencijalno dobrih i kvalitetnih odgovora. Uredništvo Foruma ima pravo promijeniti naslov svake teme, no to ne čine ukoliko je on dobro postavljen. Odaberite Vi kako će se Vaša tema zvati, nemojte da to za Vas radi moderator.

Arrow Chat na forumu? Nije protiv pravila, ali neka je u kategoriji 'Razno'.

Arrow Pazite da postovi koje ostavljate imaju veze s temom
Chat i offtopic smrt su za svaku raspravu, koliko god ona bila potencijalno dobra. Potrudite se da Vaš post ima veze s temom u kojoj ga ostavljate, a chat i offtopic ignorirajte. Određena količina chata će se tolerirati dok ne guši previše temu, no chat se vrlo brzo i vrlo lako proširi do granica koje se ne toleriraju, pa je bolje spriječiti nego liječiti.

Arrow Pravila pisanja
Na internetu se pisanje nekog teksta u potpunosti VELIKIM SLOVIMA izjednačava s vikanjem. Nemojte vikati. Isključite "Caps Lock".

Arrow Citiranje
Citiranje postova je dobro jer pomaže forumašima pratiti raspravu i jasno se vidi na čiji post odgovarate, no ukoliko je poruka koju citirate dugačka - skratite ju i izbrišite dio. Iritantno je scrollati preko velikog komada teksta koji ste već pročitali.

Arrow Slike
Ako stavljate slike na forum, imajte milosti i nemojte stavljati slike šire od 680 piksela. Osim sto produžavaju vrijeme učitavanja stranice i često iskrive dizajn (možda nemaju svi monitor širok kao Vi), one troše i novce jer nabijaju promet. Smanjite slike prije stavljanja na forum, ili koristite linkove i thumbnails.

Visina slike nije ograničena, ali neka bude u razmjeru s širinom.

Možete stavljati slike šire od 680 piksela samo ako na tu sliku vodi link.

primjer:

Code:
[url=http://www.gradri.hr/silkaslika.jpg]Link na sliku - primjer[/url]

na forumu će to izgledati ovako:


Arrow Psovke i uvrede
Iako su sastavni su dio "uličnog" jezika kojim govorimo, po nama još uvijek spadaju u neželjeno i ružno izražavanje. Jedno je napisati stvari poput "jeiga", "hebiga" ali stvari poput "Ma K***C od predavanja..." - ima li to potrebe i smisla ili tu riječ možete preskočiti ili zamijeniti primjerenijom? Naravno da možete.
Naravno ovaj forum ima i jedinstven sustav cenzure. Smile

Arrow Sloboda govora
Pretpostavite da pojedinci govore u svoje osobno ime i da ono što napišu ne predstavlja njihovu organizaciju (osim ako nije eksplicitno navedeno).

Arrow Privatnost na forumu
Kršenje privatnosti, kao što je npr. objavljivanje tuđe e-mail adrese, brojeva telefona, objavljivanje imena i prezimena ili drugih privatnih podataka diskutanata i trećih lica, osim općepoznatih podataka o javnim osobama bit ce sankcionirano.

Arrow Pretražnik
Vi vjerojatno niste prvi s nekim problemom ili pitanjem. Kako forum ne bi bio pun dupliranih tema, molimo Vas da koristite pretražnik prije otvaranja neke teme.

Arrow Stare teme
Ako ste pronašli staru temu, prije nego što odgovorite na nju razmislite je li Vaš post vrijedan toga. Dizanje starih tema samo zbog kojeg smajlića ili bezveznog komentara je poprilično nepopularno kod moderatora. Ako pak, imate pravi post koji je vezan uz temu, više ste nego dobrodošli ostaviti ga.

Arrow Dodatna pravila
Unutar pojedinog podforuma moguća su dodatna pravila koje određuje moderator(i) tog podforuma. Pridržavajte ih se.

Arrow Editiranje postova
Ispeci pa reci. Forum ne mogu čitati neregistrirani korisnici (osim kategorije "Općenito o forumu - Forum general). Imajte to na umu. Ipak, ostavljena je mogućnost editiranja vlastitih postova. Prihvatljive su male korekcije teksta poput ispravljanja gramatičkih ili stilskih pogrešaka, ili grešaka nastalih prilikom pogrešnog citiranja ili stavljanja slika, linkova i sl. u post. Ali editiranje postova u većoj mjeri poput brisanja cijelih rečenica ili cijelog teksta nije dozvoljeno. Korisnici će biti sankcionirani.

Exclamation Editiranje postova je dozvoljeno u svim podforumima, a brisanje postova nije dozvoljeno.

Arrow Primjedbe, komentari i pitanja
Ako imate primjedbu, komentar ili pitanje vezano uz rad administratora/moderatora, pošaljite mu/joj privatnu poruku - to je najbrži način da riješite nesuglasice ili nedoumice. Ili otvorite novu temu u forumu pitanja, ali imajte na umu da to mogu vidjeti i neregistrirani korisnici.

Arrow Netiquette
Općenito, na forumima, kao i svugdje na internetu vrijedi netiquette.
Martin
Martin
Admin

Posts : 44
Join date : 2009-04-20
Age : 32
Location : Rijeka

http://ksgri.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum